γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ανανέωση - Διχασμός (1909 - 1922) : Τα αριστερά κόμματα

Αλέξανδρος Παπαναστασίου
ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι ασκήσεις συμπλήρωσης κενών υπάρχουν απλά για να τεστάρετε το διάβασμά σας και να εντοπίσετε σημεία στα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Γράφουμε μόνο ελληνικά, χρησιμοποιούμε τόνους και διακρίνουμε κεφαλαία και πεζά όπου είναι απαραίτητο.

Τα αριστερά κόμματα

Τα αριστερά κόμματα

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά σε τη σωστή έννοια, χρονολογία, λέξη
Τα αριστερά κόμματα αρχικά ήταν ομάδες με ιδέες, συνήθως ξένες προς την κοινωνική βάση στην οποία ήθελαν να απευθυνθούν, και αντιμετώπιζαν δυσκολίες και κομματικής .
Σοβαρότερη από όλες αυτές τις ομάδες ήταν η , η οποία ξεκίνησε από μερικούς διανοούμενους ως αριστερός σύνδεσμος, με στόχο να προπαγανδίσει πολιτικές θέσεις και στη συνέχεια να ιδρύσει . Επιζητούσε για όλα τα μέλη της κοινωνίας ισότητα ευκαιριών, των μέσων παραγωγής και διανομή των αγαθών ανάλογα με τις καθενός, πράγμα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη σταδιακή αναμόρφωση της και τη μεταβολή. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έπρεπε να οργανωθούν οι εργάτες σε ενώσεις και να ιδρύσουν . Πράγματι, στα μέσα του 1910 οι Κοινωνιολόγοι ίδρυσαν το , με αρχηγό τον . Βασικές προγραμματικές δηλώσεις του ήταν η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και η επιβολή αρχών κοινωνικής δικαιοσύνης. Στις δεύτερες εκλογές του 1910 εξελέγησαν(αριθμός) υποψήφιοι του κόμματος, οι οποίοι παρείχαν κριτική υποστήριξη στους .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου