γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η εποχή του χαλκού: Η Μυκηναϊκή θρησκεία και τέχνη




Η Μυκηναϊκή θρησκεία και τέχνη

Η Μυκηναϊκή θρησκεία και τέχνη

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Πριν από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής γραφής Β’ οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι η μυκηναϊκή θρησκεία ταυτιζόταν απόλυτα με τη . Όμως, μετά την ανάγνωση των πινακίδων της Γραμμικής γραφής Β' αποδεικνύεται ότι στο μυκηναϊκό πάνθεον εμφανίζονται όλοι οι μεγάλοι Έλληνες θεοί της 1ης χιλιετίας, με εξαίρεση τον . Η «» είναι αναμφίβολα η κυρίαρχη μυκηναϊκή θεότητα και σε αυτήν προσφέρονται πρόβατα, αρωματικά έλαια, μαλλί και μέλι.
Η μυκηναϊκή τέχνη αναπτύχθηκε στην ύστερη εποχή της (1600-1100π.Χ.) στα κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας (Μυκήνες, Τίρυνθα, Πύλο, Θήβα κ.α.) και μαρτυρεί έντονη επίδραση.
Οι Μυκηναίοι χτίζουν τα μνημειακά ανάκτορα τους σε υψώματα -- τις οποίες οχυρώνουν με γιγαντιαία τείχη. Τα τείχη αυτά είναι γνωστά ως «» από τους τεράστιους ογκόλιθους που χρησιμοποιούνταν για το χτίσιμο τους. Τα μυκηναϊκά ανάκτορα έχουν πιο απλό σχέδιο από τα μινωικά. Αποτελούνται από έναν που βλέπει στην αυλή και από το κύριο δωμάτιο που έχει μεγάλη κυκλική στο κέντρο και είναι ο χώρος υποδοχής (τύπος μεγάρου). Γύρω υπάρχουν άλλοι δευτερεύοντες χώροι κατοικίας των ηγεμόνων.
Για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο στήνονται πάνω στους τάφους των Μυκηνών λίθινες πλάκες (επιτύμβιες στήλες) με ανάγλυφες σπείρες ή πολεμικές και σκηνές που μαρτυρούν τον πολεμικό χαρακτήρα των νεκρών. Περίφημοι είναι επίσης οι μνημειακοί τάφοι, όπως ο «θησαυρός του Ατρέα» στις Μυκήνες, που θεωρήθηκε ως τάφος του , ο «τάφος της Κλυταιμνήστρας» και άλλοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου