γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Αρχαϊκή εποχή (800 - 479 π.Χ.): Αποικιακή εξάπλωση



Αποικιακή εξάπλωση

Αποικιακή εξάπλωση

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Ο (αιώνας) ος αιώνας π.Χ. υπήρξε αφετηρία μιας πρωτοφανούς εξόδου των Ελλήνων προς τις ακτές της και του . Οι λόγοι που ώθησαν τους Έλληνες στη μετανάστευση ήταν κυρίως , όπως η επιθυμία απόκτησης καλλιεργήσιμης γης, και η ανάγκη προμήθειας . Παράλληλα και λόγοι , όπως η επικράτηση πολιτικών αντιπάλων, ανάγκασαν πολλούς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν νέους χώρους εγκατάστασης.
Η εγκατάσταση σε έναν τόπο δε γινόταν τυχαία. Η θέση επιλεγόταν από πριν και η αναχώρηση ήταν . Ως αρχηγός της αποστολής () οριζόταν ένα άτομο που είχε ξεχωριστές ικανότητες και ενέπνεε εμπιστοσύνη σε όλους. Η τελετή της αναχώρησης γινόταν με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης . Η πόλη που ιδρυόταν είχε τις περισσότερες φορές πλούσια και απάνεμο . Συνήθως προτιμούσαν περιοχή που είχε φυσική . Αυτό τους απασχολούσε ιδιαίτερα, γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν και την πιθανή έχθρα των κατοίκων της περιοχής. Η συμβίωση γενικά ήταν , αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι άποικοι πολέμησαν για να κρατήσουν τη θέση τους.
Η νέα πόλη αποκτούσε δική της και νέους . Σταδιακά γινόταν ανεξάρτητη και ανέπτυσσε συμμαχικές και οικονομικές σχέσεις με άλλες πόλεις. Οι δεσμοί όμως με τη (μητέρα-πόλη) ήταν πάντοτε στενοί και η σύγκρουση ανάμεσά τους ήταν . Και αν αυτό συνέβαινε καμιά φορά, όλοι το .
Ο χώρος της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου πλημμύρισε από εγκαταστάσεις των Ελλήνων. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξαν οι Έλληνες στην , όπου το πλήθος των αποικιών συνετέλεσε ώστε ο χώρος αυτός να ονομαστεί .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου