γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Λαοί στον περίγυρο του Βυζαντινού κράτους : Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο



Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο

Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Οι Σλάβοι, νομάδες με ιδιότυπη πολιτική οργάνωση, βρέθηκαν εγκατεστημένοι στις αρχές του 6ου αιώνα βόρεια του . Τότε άρχισαν τις επιδρομές τους εναντίον του Βυζαντίου. Στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 7ου αιώνα οι Σλάβοι πέρασαν στην επιρροή των .
Οι Άβαροι, λαός καταγωγής, είχαν ιδρύσει προς τα τέλη του 6ου αιώνα μια πανίσχυρη αυτοκρατορία στην Κεντρική Ευρώπη και ενεργούσαν συχνά επιθέσεις στα βαλκανικά εδάφη του , παρασύροντας μαζί τους και τους Σλάβους. Οι δύο επιδρομείς πολιόρκησαν αρκετές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα την .
Από τις αρχές του 7ου αιώνα διάφορες σλαβικές ομάδες προχώρησαν νότια και εγκαταστάθηκαν σε εδάφη της σημερινής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ίδρυσαν , πολιτικά αυτόνομες νησίδες σλαβικού πληθυσμού, διάσπαρτες ανάμεσα σε .
Η βυζαντινή κυβέρνηση ακολούθησε μια ρεαλιστική πολιτική και επέτυχε να εντάξει ομαλά τους Σλάβους των κεντρικών και νότιων περιοχών των Βαλκανίων στη βυζαντινή κοινωνία (9ος και 10ος αιώνας). Οι Σλάβοι εξελληνίστηκαν σε τρία στάδια: Πρώτα υποτάχθηκαν στρατιωτικά στο Βυζάντιο, ακολούθως και τελικά αφομοιώθηκαν κοινωνικά και εθνολογικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου