γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Λαοί στον περίγυρο του Βυζαντινού κράτους : Το εμπόριο κι ο πολιτισμός του Ισλάμ



Το εμπόριο κι ο πολιτισμός του Ισλάμ

Το εμπόριο κι ο πολιτισμός του Ισλάμ

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Από τα μέσα του 8ου αιώνα οι Άραβες και οι ι δραστηριοποιήθηκαν στο διεθνές εμπόριο με επίκεντρο τις μεγάλες πόλεις και έγιναν οι του διεθνούς εμπορίου. Σ' αυτό συνέβαλαν η εξαίρετη γεωγραφική θέση του Χαλιφάτου μεταξύ Ανατολής και Δύσης αλλά και η εκμετάλλευση των ορυχείων χρυσού και αργύρου της Δυτικής Αφρικής και της .
Από τα μέσα του 9ου αιώνα οι Άραβες ίδρυσαν εμπορικές αποικίες στις ακτές των , της ΝΑ Ασίας και της . Από τη μακρινή Ανατολή μετέφεραν και άλλα είδη πολυτελείας, κυρίως μέσω Ιράκ, στις αραβικές και βυζαντινές αγορές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η ζήτηση που είχαν τα προϊόντα αυτά στις ακτές της Μεσογείου καθόριζε τις διεθνείς τους τιμές. Η δυναστεία των Φατιμιδών που κυριάρχησε στην κατά το 10ο αιώνα ενθάρρυνε τις εμπορικές σχέσεις με τις Ινδίες διαμέσου της Θάλασσας.
Οι έμποροι του Ισλάμ υιοθέτησαν πολλές καινοτομίες: συγκρότησαν , επινόησαν την (τσεκ) και ανέπτυξαν το σύστημα (αργυραμοιβοί και τράπεζες). Οι καινοτομίες αυτές διευκόλυναν σημαντικά τις συναλλαγές.
Τα γράμματα και οι τέχνες αναπτύχθηκαν στο Ισλάμ με επίκεντρο μεγάλες πόλεις όπως ήταν η και η , όπου ιδρύθηκαν βιβλιοθήκες και . Η αραβική λογοτεχνία ήταν της μόδας ακόμη και ανάμεσα στους χριστιανούς υπηκόους των αραβικών κρατών.
Στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν για το ευρύ κοινό, ενώ πολλοί χαλίφες ήταν μανιώδεις συλλέκτες χειρογράφων. Οι Άραβες μετέφρασαν τα έργα των , των Περσών και των . Ιδίως οι μεταφράσεις των έργων του ελλήνων σοφών και κυρίως του και των Νεοπλατωνικών επηρέασαν βαθιά την αραβική σκέψη και επιστήμη.
Κατά την πρώτη περίοδο του Ισλάμ, η τέχνη του δανείστηκε τεχνικές, τεχνίτες και υλικά από το , αλλά για θρησκευτικούς λόγους έμεινε προσηλωμένη στην τεχνοτροπία. Χαρακτηριστικά δημιουργήματα της αραβικής τέχνης είναι τα τεμένη (τζαμιά). Ξεχωρίζουν αυτό της Κόρδοβας και το μεγάλο τέμενος της Δαμασκού (αρχές 8ου αιώνα), του οποίου τα μωσαϊκά με τις εξαίσιες φυτικές παραστάσεις κατασκευάστηκαν από βυζαντινούς τεχνίτες. Οι άραβες καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν επίσης λαμπρά έργα μικροτεχνίας από και άλλα υλικά.
Η Δύση επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιστημονικές επιδόσεις του Ισλάμ. Ποιες όμως ήταν αυτές; Οι Άραβες καθιέρωσαν την αρίθμηση (Μαθηματικά), οργάνωσαν μακρινά ταξίδια (Γεωγραφία), υπολόγισαν ακριβώς την τροχιά του και των πλανητών (Αστρονομία), ανακάλυψαν το οξύ και το (Χημεία), καθιέρωσαν νέα φάρμακα και πραγματοποίησαν πολύπλοκες (Ιατρική).
Πέρα από αυτά εισήγαγαν στο Βυζάντιο και τη Δύση το και πολλές καλλιέργειες (βερίκοκο, αγκινάρα, βαμβάκι, λεμόνι, σακχαροκάλαμο κ.ά.). Η παρουσία πολλών αραβικών λέξεων στις ευρωπαϊκές γλώσσες δείχνει το μέγεθος της επίδρασης των Αράβων στη Δύση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου