γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Η εποχή του χαλκού: Ο Μινωικός πολιτισμός

Άσκηση συμπλήρωσης κενών




Ο μινωικός πολιτισμός

Ο μινωικός πολιτισμός

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη εποχή. Ο σημαντικότερος οικισμός φαίνεται να ήταν η , όπως ακριβώς και στην Εποχή του Χαλκού. Είναι γνωστός με το όνομα «μινωικός πολιτισμός» από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και ήρθε στο φως στις αρχές του 20ού αιώνα με τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου στην Κνωσό.
Οι Μινωίτες είχαν επαφή με άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως οι Κυκλάδες, η και η , με τις οποίες εμπορεύονται διάφορα προϊόντα.
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη κάποιων από τους οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί στην Μινωική Κρήτη οδηγεί, γύρω στο (χρονολογία) π.Χ., στη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του μινωικού πολιτισμού με την εμφάνιση των πρώτων ανακτόρων. Γύρω τους αναπτύσσονται μεγάλοι οικισμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν πόλεις. Μέχρι σήμερα είναι γνωστά με βεβαιότητα τέσσερα τέτοια ανάκτορα, στην Κνωσό, τη , τα και τη . Παράλληλα με την ύπαρξη ανακτόρων, υπήρχαν διάσπαρτες σε ολόκληρη την Κρήτη αγροικίες ή επαύλεις που συγκέ-ντρωναν τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής τους και έλεγχαν τη διακίνηση των προϊόντων για λογαριασμό των ανακτόρων. Το πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό σύστημα της μινωικής Κρήτης ήταν δηλαδή , με κέντρο τα ανάκτορα.
Η ανάπτυξη του εμπορίου και η περίπλοκη διοικητική και κοινωνική οργάνωση οδήγησαν γύρω στο (χρονολογία) π.Χ. στη χρήση ενός συστήματος γραφής το οποίο αρχικά έμοιαζε με τα ιερογλυφικά, όπως αποδεικνύει ο δίσκος της . Λίγο αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται ένα νέο σύστημα γραφής, η . Η γραφή ήταν , δηλαδή κάθε σημείο αντι-στοιχούσε σε μία συλλαβή, και υπήρξε το πρότυπο για την ανάπτυξη της μυκηναϊκής γραφής. Σημεία αυτής της γραφής έχουν βρεθεί κυρίως επάνω σε αγγεία ή χαραγμένα σε πινακίδες απογραφής εμπορευμάτων. Η γραφή όμως αυτή δεν έχει .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου