γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αιώνα: Η οικονομική κρίση του 1932


ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι ασκήσεις συμπλήρωσης κενών υπάρχουν απλά για να τεστάρετε το διάβασμά σας και να εντοπίσετε σημεία στα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Γράφουμε μόνο ελληνικά, χρησιμοποιούμε τόνους και διακρίνουμε κεφαλαία και πεζά όπου είναι απαραίτητο.


Η κρίση του 1932

Η κρίση του 1932

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έφτασε στην Ελλάδα σε μία εποχή «». Αυτό σήμαινε ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε ένα καλύτερο οικονομικά μέλλον είχε αποκατασταθεί, οι σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του(χρονολογία) έδειχναν να απομακρύνονται, οι πληγές έκλειναν, η περιοριζόταν και το ελληνικό κράτος έδειχνε να σχεδιάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει την κρίση εξάντλησαν τα αποθέματα της χώρας σε και . Την άνοιξη του(χρονολογία) , όμως, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποφύγει την της μετατρεψιμότητας του νομίσματος, καθώς και την εξυπηρέτησης των εξωτερικών . Έτσι εγκαινιάστηκε μια περίοδος ισχυρού κρατικού στα οικονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις εξωτερικές συναλλαγές, και μια πολιτική , με σκοπό την της χώρας. Η Ελλάδα μπήκε με τη σειρά της στο χώρο της κλειστής οικονομίας, όπου οι συναλλαγές καθορίζονταν περισσότερο από διαδικασίες παρά από οικονομικές συμφωνίες.
Στο εξωτερικό εμπόριο κυριάρχησε προοδευτικά η μέθοδος του διακανονισμού «». Οι διεθνείς συναλλαγές δεν γίνονταν, δηλαδή, με βάση το μετατρέψιμο αλλά με βάση συμφωνίες που κοστολογούσαν τα προς ανταλλαγή προϊόντα και φρόντιζαν να την αξία των εισαγωγών με την αντίστοιχη των , στο πλαίσιο ειδικών λογαριασμών. Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι συναλλαγές με το εξωτερικό ήταν έντονα , η διαδικασία αυτή, πέρα από τα αρνητικά, είχε και θετικά στοιχεία.
Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις, όμως, αυτών των εξελίξεων βρίσκονταν στο πολιτικό πεδίο. Τα ισχυρά συγκεντρωτικά κράτη που αναδείχθηκαν μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες, προκαλούσαν την ανάδειξη και την κυριαρχία κινημάτων και καθεστώτων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Καθώς προχωρούσε η δεκαετία της κρίσης, η δεκαετία του(χρονολογία) , ολοένα και περισσότερα κράτη αποκτούσαν δικτατορικά ή καθεστώτα. Η Ελλάδα δεν ξέφυγε από το γενικό κανόνα. Στις 4 Αυγούστου του(χρονολογία) ο Ιωάννης , με την ανοχή του παλατιού, προχώρησε στην του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και στην επιβολή .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου