γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ανανέωση - Διχασμός (1909 - 1922) : Το κόμμα των Φιλελεύθερων


ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι ασκήσεις συμπλήρωσης κενών υπάρχουν απλά για να τεστάρετε το διάβασμά σας και να εντοπίσετε σημεία στα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Γράφουμε μόνο ελληνικά, χρησιμοποιούμε τόνους και διακρίνουμε κεφαλαία και πεζά όπου είναι απαραίτητο.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων

Το κόμμα των Φιλελευθέρων

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά σε τη σωστή έννοια, χρονολογία, λέξη
Πριν από τις εκλογές της(ημερομηνία) δεν είχε συγκροτηθεί κανένα νέο μεγάλο κόμμα που να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προτάθηκαν το 1909/1910. Φορείς των νέων ιδεών υπήρξαν , οι οποίοι είτε κατά μόνας είτε μαζί με άλλους, σε ψηφοδέλτια, διεκδικούσαν τις ψήφους των δυσαρεστημένων με τα κόμματα εκλογέων. Αυτοί οι ανεξάρτητοι πολιτικοί, με το γενικό σύνθημα της «», ανάλογα με την περιοχή που ήταν υποψήφιοι και τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνονταν, εννοούσαν είτε την υλοποίηση των αιτημάτων των , όπως εκφράστηκαν στα συλλαλητήρια του(χρονολογία) , είτε την επίλυση του αγροτικού ζητήματος, με την παροχή γης στους . Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες έθεσαν υποψηφιότητα και για πρώτη φορά εμφανίστηκε η σοσιαλδημοκρατική «». Τα παλαιά κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές ως και τελικά κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή. Από τις 362 έδρες εξασφάλισαν(αριθμός) , ενώ 29 έδρες κέρδισαν ανεξάρτητοι που ανήκαν στον πολιτικό χώρο των παλαιών κομμάτων και(αριθμός) ανεξάρτητοι εκσυγχρονιστές.
Οι εκσυγχρονιστές συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του κρητικού ηγέτη , ο οποίος εξελέγη χωρίς να συμμετέχει στην προεκλογική αναμέτρηση. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ως ελλαδίτη πολιτικού έγινε στις(χρονολογία) με μία ομιλία στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία έκανε προγραμματικές δηλώσεις, με τις οποίες υποστήριξε μεταρρυθμίσεις.
Στόχευε σε εκσυγχρονισμό του συστήματος, με την εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Βασικές θέσεις του προγράμματος του ήταν η γαλήνη, η ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων, ο του κρατικού μηχανισμού, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, και εξοπλισμοί για την πραγματοποίηση των εθνικών διεκδικήσεων. Επίσης, παρά την πίεση των οπαδών του, υποστήριξε την του υπάρχοντος συντάγματος και όχι την ψήφιση νέου. ζήτημα δεν έθεσε. Προανήγγειλε την ίδρυση ενός κόμματος , το οποίο θα ήταν φορέας των μεταρρυθμίσεων. Το κόμμα ιδρύθηκε και τυπικά στις(ημερομηνία) , από μέλη της Εθνοσυνέλευσης.
Ο Βενιζέλος πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης (6 Οκτωβρίου 1910). Επειδή, όμως, αντιμετώπιζε προβλήματα με την εξασφάλιση , σε συνεννόηση με το βασιλιά Γεώργιο Α' προχώρησε σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών. Αυτό το διάβημα αναστάτωσε τα παλαιά κόμματα τα οποία, θεωρώντας την κίνηση του βασιλιά, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές του(ημερομηνία) . Σ' αυτές οι κέρδισαν τη συντριπτική πλειονότητα των εδρών:(αριθμός) , σε σύνολο 362. Ο Βενιζέλος ήταν πλέον ελεύθερος να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό του έργο.
Το πρώτο εξάμηνο του 1911 ψηφίστηκαν από τη Βουλή(αριθμός) τροποποιήσεις μη θεμελιωδών διατάξεων του συντάγματος. Δεν έγιναν ριζικές αλλαγές, αλλά αντίθετα, ενισχύθηκε η θέση της και επετράπη στον βασιλιά, παρά τη συνταγματική απαγόρευση, να συμμετάσχει στη διαδικασία της . Οι σπουδαιότερες τροποποιήσεις αφορούσαν τη διασφάλιση της , το ασυμβίβαστο μεταξύ και δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας αφ' ενός και αξιώματος αφ' ετέρου, και τη μονιμότητα των και των δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση Βενιζέλου ψήφισε επίσης(αριθμός) νέους νόμους, οι οποίοι εισήγαγαν μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου: π.χ. διορισμός με δημόσιους διαγωνισμούς, καθιέρωση κανονισμών σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες, διανομή γης στη , αναδιοργάνωση της , βελτίωση της διαδικασίας , του κανονισμού της Βουλής με σκοπό να διαθέτουν οι υπουργοί περισσότερο χρόνο για κοινοβουλευτικές συζητήσεις κ.λπ.
Το ρεύμα που είχε το κόμμα του Βενιζέλου φάνηκε και στις επόμενες εκλογές του(ημερομηνία) , στις οποίες πήραν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ανέδειξε(αριθμός) βουλευτές, ενώ τα άλλα κόμματα μόνο 36. Σ' αυτές τις εκλογές φάνηκε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του κόμματος των , επειδή οι καινοτομίες που είχαν εισηγηθεί γέννησαν την ελπίδα για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων.
Όσον αφορά τη δομή του βενιζελικού κόμματος, αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό . Ο Βενιζέλος, με ισχυρή θέση στο Κοινοβούλιο και μεγάλο κύρος, είχε τα πάντα υπό τον έλεγχο του, όπως και ο . Οι σύνδεσμοι Φιλελευθέρων που είχαν ιδρυθεί δεν έπαιζαν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος και δεν διέφεραν σημαντικά από τις τοπικές ομάδες φίλων που σχημάτιζαν τα παραδοσιακά κόμματα. Το(χρονολογία) άρχισε να αναδιοργανώνεται το κόμμα, με την ίδρυση στην Αθήνα και σε ορισμένες άλλες εκλογικές περιφέρειες. Οι βενιζελικοί είχαν πλάσει στο νου τους ένα κόμμα, χωρίς τις μικρότητες και τις διχόνοιες της παλιάς πολιτικής , όμως αυτό δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα. Η ηγεσία έπρεπε αναγκαστικά να λαμβάνει υπόψη κοινωνικά και τοπικά συμφέροντα καθώς και αντιπαλότητες ανάμεσα σε , όπως συνέβαινε και σε κάθε άλλο κόμμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου