γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Οι απαρχές διαμόρφωσης του νεότερου κόσμου: Η Αμερικανική επανάσταση

Άσκηση συμπλήρωσης κενών




Η Αμερικανική επανάσταση

Η Αμερικανική επανάσταση

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Την περίοδο 1607 – (χρονολογία) δημιουργήθηκαν στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής 13 αποικίες οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Άποικοι ήταν κυρίως Άγγλοι, αλλά και Γάλλοι, Γερμανοί και Σουηδοί. Κατά βάση ήταν τεχνίτες, μικροεπιχειρηματίες που αναζητούσαν ένα νέο ξεκίνημα έπειτα από κάποια αποτυχία στις δραστηριότητες τους, θύματα διώξεων και κατάδικοι.
Το 1763 οι αποικίες του βορρά είχαν περίπου 1.000.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 40.000 ήταν μαύροι . Βιώνοντας οικονομικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές της δυτικής Ευρώπης αναπτύχθηκε στην συγκεκριμένη επικράτεια μια δυναμική οικονομία, ενώ παράλληλα άκμαζε το . Κάποια από τα σημαντικά εμπορικά κέντρα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή ήταν η , η Νέα Υόρκη και η . Παράλληλα τα πρώτα πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν και τα οποία λειτουργούν μέχρι και τις μέρες μας, το , το Γέηλ και το , αποτέλεσαν χώρους διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού που άκμαζε στην Ευρώπη. Την ίδια περίοδο οι αποικίες του νότου είχαν 750.000 περίπου κατοίκους από τους οποίους οι 300.000 ήταν μαύροι σκλάβοι. Στο νότο είχαν δημιουργηθεί μεγάλα αγροκτήματα καθώς το κλίμα εκεί ήταν θερμότερο και ευνοούσε την καλλιέργεια , ρυζιού και . Αναπόφευκτα λοιπόν δημιουργήθηκε και η ανάγκη περισσότερων εργατικών χεριών για την καλλιέργεια της γης, γεγονός που εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό στην περιοχή αυτή. Η οικονομία φυσικά βασιζόταν στην , ενώ ιδιοκτήτες των φυτειών ήταν αποκλειστικά άποικοι.
Η ανάπτυξη των αποικιών υπήρξε εξαιρετικά γρήγορη και έκανε πολλούς από τους αποίκους και ιδιαίτερα τους πιο πλούσιους να δυσφορούν πλέον με την οικονομική κηδεμονία της .
Την περίοδο (χρονολογία) – 1763 υπήρξε η ένοπλη διαμάχη μεταξύ της Αγγλίας και της , η οποία έμεινε γνωστή ως « πόλεμος». Πιο συγκεκριμένα, η Αγγλία που εποφθαλμιούσε τις Γαλλικές αποικίες στον Καναδά και την , συμμάχησε με την σε έναν πόλεμο μεταξύ της Γαλλίας και της . Η διαμάχη έληξε με την αγγλική πλευρά να επικρατεί έναντι των αντιπάλων της, εξαναγκάζοντας την Γαλλία σε παραχώρηση του , καθιστώντας την Αγγλία κυρίαρχο επί του συνόλου σχεδόν της βορείου Αμερικής. Μετά το τέλος του πολέμου η Αγγλία απαγόρεψε στους Αμερικανούς να εκμεταλλευτούν τα νέα εδάφη, ενώ παράλληλα απαίτησε από αυτούς νέους προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των πολεμικών δαπανών.
Το Σεπτέμβριο του 1774 οι Αμερικανοί συγκάλεσαν το Κογκρέσο της στο οποίο και συμμετείχαν αντιπρόσωποι όλων των αποικιών. Μολονότι η πλειοψηφία του Κογκρέσου έδειχνε διάθεση συμβιβασμού και παράλληλα η κοινή γνώμη στην Αγγλία, αλλά και το κόμμα των Ουίγξ βρισκόταν με το μέρος των αποίκων, ο Άγγλος βασιλιάς επέλεξε την ένοπλη σύγκρουση. Η οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκε με την επικράτηση των αμερικανικών δυνάμεων στην μάχη του Λέξινγκτον, τον Απρίλιο του (χρονολογία) . Στις 4 Ιουλίου (χρονολογία) , το Κογκρέσο της ψήφισε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ένα κείμενο που απηχούσε τις ιδέες του και είχε συνταχθεί από τους και . Ο πόλεμος που ακολούθησε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας έμεινε γνωστός ως « » ή «πόλεμος της ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου