γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Οι πρώτοι αιώνες του Βυζαντίου (330-717): Ο Ηράκλειος κι η δυναστεία του (610-717)

Εσωτερική μεταρρύθμιση κι αγώνας επιβίωσης





Ο Ηράκλειος κι η δυναστεία του

Ο Ηράκλειος κι η δυναστεία του

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Ο Ηράκλειος αντιπροσωπεύει τον τύπο του -αυτοκράτορα που ηγήθηκε προσωπικά του βυζαντινού στρατού. Αφού αναδιοργάνωσε το στράτευμα με την οικονομική συμπαράσταση της , επιχείρησε συνεχείς εκστρατείες κατά των Περσών (622-628). Στη μάχη της , κοντά στα Γαυγάμηλα, πέτυχε να συντρίψει τους Πέρσες και να ανακτήσει όλες τις βυζαντινές επαρχίες στην Εγγύς Ανατολή (627). Ταπεινωτική ήττα υπέστησαν και οι και οι , όταν σε συνεννόηση με τους Πέρσες, πολιόρκησαν την (626). Επειδή οι Πέρσες είχαν αρπάξει τον , το ιερότερο κειμήλιο του Χριστιανισμού, οι εκστρατείες του Ηρακλείου προσέλαβαν έντονο χαρακτήρα.
Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Ηρακλείου σκιάζονται από τις κατακτήσεις. Οι ανάγκες της άμυνας εναντίον των Αράβων φαίνεται ότι παρακίνησαν τους διαδόχους του να εγκαθιδρύσουν στη Μ. Ασία στη διάρκεια του 7ου αιώνα ένα νέο διοικητικό σύστημα που στηριζόταν στα , διοικητικές περιφέρειες με δικό τους στρατό.
Στο στρατό υπηρετούσαν ελεύθεροι αγρότες, στους οποίους το κράτος παραχωρούσε στρατιωτικά κτήματα ή . Με τα έσοδά τους οι στρατιώτες συντηρούσαν τις οικογένειές τους, αγόραζαν τον οπλισμό τους και κάλυπταν τα έξοδα των εκστρατειών. Ο θεματικός στρατός αντικατέστησε τους παλαιούς στρατούς και αποτέλεσε ένα είδος εθνικού στρατού που αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός για την άμυνα της αυτοκρατορίας.
Η στρατιωτική και πολιτική διοίκηση των επαρχιών, η οποία στο παλαιό διοικητικό σύστημα της αυτοκρατορίας ασκούνταν από διαφορετικά πρόσωπα, ενώθηκαν τώρα στο πρόσωπο του . Αυτός ασκούσε την ανώτατη εξουσία μέσα στα όρια του θέματος.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή της εποχής αυτής είναι η ολοκλήρωση του εξελληνισμού της κρατικής διοίκησης. Επίσημη γλώσσα στην πολιτική και στρατιωτική διοίκηση έγινε η . Πρώτος ο Ηράκλειος υιοθέτησε τον τίτλο με τη χριστιανική προσθήκη «πιστός έν Χριστώ».
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί σε συμβολικό επίπεδο το οριστικό τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την αρχή της μεσαιωνικής Αυτοκρατορίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου