γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η περίοδος της μεγάλης ακμής του Βυζαντίου (717-1025): Η διαμόρφωση της μεσαιωνικής ελληνικής Βυζαντινής αυτοκρατορίας




Η δημιουργία της μεσαιωνικής ελληνικής Βυζαντινής αυτοκρατορίας

Η δημιουργία της μεσαιωνικής ελληνικής Βυζαντινής αυτοκρατορίας

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Κατά τον 7ο αιώνα σημειώθηκαν αλλαγές που απομάκρυναν το Βυζάντιο από τις του καταβολές.
Στα χρόνια της ισαυρικής ή δυναστείας (717-802) και αυτής του (802-867) που ακολούθησαν, οι αλλαγές του 7ου αιώνα αποκρυσταλλώθηκαν και έγιναν μόνιμα γνωρίσματα. Έτσι διαμορφώθηκε το ελληνικό Βυζαντινό Κράτος.
Τα σύνορα μεταξύ Βυζαντίου και σταθεροποιήθηκαν στις παρυφές της Μ. Ασίας, στη στεριά, και κατά μήκος της γραμμής Κιλικία--Κρήτη, στη θάλασσα. Στα μέσα του 9ου αιώνα άρχισε η βυζαντινή αντεπίθεση στη Μ. Ασία. Στα Βαλκάνια, το Βυζάντιο αντιμετώπισε με επιτυχία τη απειλή, ενώ συγχρόνως άρχισε να αφομοιώνει τους πληθυσμούς.
Ο ελληνικός χαρακτήρας της αυτοκρατορίας ενισχύθηκε, ενώ η γνώση και χρήση της περιορίστηκε αισθητά. Οργανώθηκαν περαιτέρω οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες του κράτους. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν αρμόδια για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής. Συγχρόνως τα θέματα γενικεύτηκαν στη Μ. Ασία και επεκτάθηκαν στα Βαλκάνια. Ο -διοικητής κάθε θέματος με τη δύναμη που διέθετε, απέβαινε, όχι σπάνια, επικίνδυνος για την εξουσία. Πολλές εξεγέρσεις οργανώθηκαν από στρατηγούς.
Όπως τονίστηκε πιο πάνω, ο στρατός του θέματος αποτελούνταν από στρατιώτες-αγρότες που είχαν δικά τους κτήματα και σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν για υπηρεσία. Η ανάπτυξη των θεματικών στρατών είχε σημαντικές συνέπειες: Οι περιορίστηκαν δραστικά και συνάμα στη βυζαντινή ύπαιθρο κυριάρχησε η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.
Οι πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης παρουσιάστηκαν στα χρόνια του ' (741-775). Στο μεταίχμιο από τον 8ο προς τον 9ο αιώνα ο πληθυσμός του Βυζαντίου είχε αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τον 7ο αιώνα, ενώ είχε ξεπεραστεί η κρίση στην . Αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα και αναζωογονήθηκαν το και η . Ωστόσο ο χαρακτήρας της οικονομίας παρέμεινε κυρίως αγροτικός.
Η κατάσταση και οι ανάγκες της βυζαντινής οικονομίας στις αρχές του 9ου αιώνα φανερώνονται στις του Νικηφόρου Α' (802-811), όπως ονομάστηκαν από τους εχθρούς του τα τολμηρά οικονομικά του μέτρα που απέβλεπαν στην ανάκαμψη του και την αύξηση των του κράτους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου