γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αρχαϊκή εποχή (800 - 476 π.Χ.): Αθήνα - Από τη βασιλεία στην αριστοκρατία


Αθήνα: Από τη βασιλεία στην αριστοκρατία

Αθήνα: Από τη βασιλεία στην αριστοκρατία

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά σε τη σωστή έννοια, χρονολογία, λέξη
Το έδαφος της Αττικής ήταν φτωχό. Οικισμοί αναπτύχθηκαν εκεί όπου υπήρχαν δυνατότητες να ζήσουν άνθρωποι. Στις λιγοστές πεδιάδες οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τη γεωργία, ενώ στις κάπως ορεινές με την κτηνοτροφία. Τα εκτεταμένα παράλια ευνόησαν την ανάπτυξη της και του .
Αργότερα, η Αττική αποτέλεσε ενιαίο κράτος με έδρα την Αθήνα. Το έργο αυτό αποδόθηκε στον . Σε ανάμνηση μάλιστα του γεγονότος αυτού οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα , την πιο λαμπρή γιορτή της Αθήνας. Οι Αθηναίοι ήταν , περήφανοι γι' αυτή την καταγωγή τους και δεμένοι με τον τόπο τους αγωνίστηκαν και δημιούργησαν ένα μεγάλο κράτος, του οποίου η δύναμη και η αίγλη έμειναν απαράμιλλες στους αιώνες.
Πρώτο πολίτευμα της Αθήνας ήταν η . Για την περίοδο αυτή ελάχιστα μας είναι γνωστά. Τελευταίος βασιλιάς, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρξε ο , ο οποίος θυσιάστηκε προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση με τους . Το γεγονός αυτό πιθανόν δείχνει ότι η μεταβολή του έγινε ειρηνικά.
Απόδειξη αποτελεί το ότι και στο αριστοκρατικό πολίτευμα εξακολούθησε να υπάρχει ο θεσμός του με αρμοδιότητες θρησκευτικού χαρακτήρα. Ουσιαστική εξουσία ασκούσαν ο άρχοντας, υπεύθυνος για τη σύγκληση της Εκκλησίας του Δήμου, και ο , αρμόδιος για στρατιωτικά θέματα. Οι έξι ασχολούνταν με δικαστικά θέματα. Ο ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των νόμων. Η , ως συνέλευση όλων των Αθηναίων, απέκτησε μεγάλη σημασία στα μεταγενέστερα χρόνια.
Προβλήματα, όμως, της καθημερινής ζωής προκαλούσαν εντάσεις. Την εξουσία των είχαν ήδη αρχίσει να αμφισβητούν οι έμποροι και οι βιοτέχνες, οι οποίοι με την ανάπτυξη του θαλάσσιου είχαν αποκτήσει μεγάλη οικονομική δύναμη. Από την άλλη πλευρά οι χρεωμένοι απαιτούσαν κατάργηση των χρεών. Όσοι από αυτούς δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους γίνονταν .
Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ο , ο οποίος το(χρονολογία) π.Χ., με την υποστήριξη πολλών οπαδών του, θέλησε να πάρει την εξουσία και να γίνει . Το κίνημά του απέτυχε και ο ίδιος δραπέτευσε στα . Οι οπαδοί του, όμως, παρόλο που είχαν καταφύγει ως ικέτες στους βωμούς των θεών, θανατώθηκαν. Το ανόσιο αυτό έργο έμεινε στην ιστορία γνωστό ως «».
Η αναστάτωση στην Αθήνα κορυφώθηκε. Οι Μεγαρείς βρήκαν την ευκαιρία και κατέλαβαν τη . Καθημερινά προβάλλονταν τα αιτήματα για την κατάργηση των και τη σύνταξη γραπτών . Οι νόμοι μέχρι τότε ήταν . Το γεγονός αυτό εμπόδιζε τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης και πολλοί παραπονούνταν ότι δεν εύρισκαν το δίκιο τους. Οι ευγενείς, για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, ανέθεσαν το(χρονολογία) π.Χ. στον να καταγράψει τους νόμους. Οι νόμοι του, «γραμμένοι με αίμα», όπως είπαν, ήταν πολύ . Αποτελούσαν, πάντως, μια προσπάθεια να επιβληθεί η τάξη και να ησυχάσει ο τόπος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου