γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αιώνα: Τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος




ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι ασκήσεις συμπλήρωσης κενών υπάρχουν απλά για να τεστάρετε το διάβασμά σας και να εντοπίσετε σημεία στα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Γράφουμε μόνο ελληνικά, χρησιμοποιούμε τόνους και διακρίνουμε κεφαλαία και πεζά όπου είναι απαραίτητο.

Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αιώνα - Τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος

Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αιώνα - Τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Οι διαφορές του αγροτικού προβλήματος στην Ελλάδα, σε σχέση με γειτονικές ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλονταν στις ιστορικές της ελληνικής ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και για το κίνημα. Στο τέλος του(αριθμός) ου αιώνα συναντάμε στην Ελλάδα ομάδες και εργατικές ομαδοποιήσεις. Η πολιτική και κοινωνική τους επιρροή ήταν σαφώς μικρότερη από εκείνη που άσκησαν αντίστοιχα κινήματα σε χώρες της Δύσης αλλά και σε (π.χ. Βουλγαρία). Η απουσία μεγάλων σύγχρονων βιομηχανικών μονάδων οδήγησε σ' αυτήν την καθυστέρηση από κοινού με άλλους παράγοντες. Στα μεγάλα έργα της περιόδου, σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού προερχόταν από το (στη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου εργάστηκαν πολλοί Ιταλοί) ή ήταν πρόσκαιρης, απασχόλησης. Πιο σταθερό εργατικό δυναμικό δούλευε στις επιχειρήσεις, όπου και εκδηλώθηκαν οι πρώτες καθαρά εργατικές εξεγέρσεις (Λαύριο, 1896). Στον ιδεολογικό τομέα η επικράτηση της εμπόδιζε την ανάπτυξη και διάδοση ιδεολογιών με κοινωνικό και περιεχόμενο.
Η κατάσταση αυτή κράτησε ως το τέλος των πολέμων. Η ενσωμάτωση της στην Ελλάδα, μιας πόλης με σημαντικό -για τα μέτρα της περιοχής- βιομηχανικό υπόβαθρο και με χαρακτήρα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το κίνημα. Η μεγάλη εργατική οργάνωση της πόλης, η , με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοιχτή σε νέες ιδέες εβραϊκή κοινότητα της πόλης, αποτέλεσε σημαντικό δίαυλο για τη διάδοση και ιδεολογίας στη χώρα.
Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία, η εμπλοκή της σε διεθνείς υποθέσεις και ο αντίκτυπος της επανάστασης οδήγησαν το εργατικό και το σοσιαλιστικό κίνημα σε ταχύτατη ωρίμανση. Προς το τέλος του πολέμου ιδρύθηκε η (ΓΣΕΕ) που συμπεριέλαβε κλαδικά και τοπικά σωματεία, και το (ΣΕΚΕ), που λίγο αργότερα προσχώρησε στην Κομμουνιστική Διεθνή και μετονομάστηκε σε Κόμμα Ελλάδος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου