γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η περίοδος της κρίσης του Βυζαντίου (1025 - 1453): Οι Κομνηνοί κι η μερική αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας

Αλέξιος Α' Κομνηνός

Οι Κομνηνοί και η μερική αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας

Οι Κομνηνοί και η μερική αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη ή χρονολογία
Όταν ο ' (1081-1118), ο ιδρυτής της δυναστείας των Κομνηνών, ανήλθε στον θρόνο, το Βυζάντιο δεχόταν επίθεση και κινδύνευε σε όλα τα μέτωπα.
Στο εσωτερικό οι Κομνηνοί στηρίχτηκαν στους , εφαρμόζοντας το θεσμό της . Παραχωρούσαν δηλαδή, ισόβια, αγροκτήματα και έσοδα στους , με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών. Οι ευγενείς αυτοί ονομάστηκαν ή στρατιώτες και έγιναν η άρχουσα τάξη, ενώ οι απλοί αγρότες βυθίστηκαν στην αθλιότητα.
Ο Αλέξιος Α' εκμεταλλεύτηκε επιδέξια τις επιχειρήσεις των στη Μ. Ασία και, βασιζόμενος στις συμφωνίες που υπέγραψε με τους αρχηγούς τους στην Κωνσταντινούπολη, ανέκτησε τη Μ. Ασία που περιλάμβανε σημαντικές πόλεις (Νίκαια, Σμύρνη, Έφεσος, Σάρδεις). Στα Βαλκάνια ο αυτοκράτορας πέτυχε με τη διπλωματία και τον πόλεμο να απαλλαγεί από τις επιδρομές των και των .
Ο Κομνηνός (1118-1143) κατέκτησε διάφορα ξένα κρατίδια στη Μ. Ασία και έφτασε ως τη συριακή . Στα Βαλκάνια επέβαλε την κυριαρχία του στους και προσπάθησε να θέσει υπό βυζαντινή κηδεμονία το Βασίλειο που αποτελούσε μια αναδυόμενη δύναμη.
Ο Α' Κομνηνός (1143-1180), καινοτομώντας ακολούθησε φιλοδυτική εσωτερική πολιτική και στηρίχθηκε στις υπηρεσίες των .
Στην εξωτερική πολιτική συνήψε ειρήνη με τους , κυριάρχησε στα βορειοδυτικά Βαλκάνια και ταπείνωσε τους . Επίσης συνέχισε τις εκστρατείες του πατέρα του κατά των σελτζουκικών κτήσεων στη Μ. Ασία. Η εμπλοκή του όμως στο ιταλικό μέτωπο ενθάρρυνε το σουλτάνο των Σελτζούκων να ανανεώσει τις επιθέσεις του κατά των εδαφών του Βυζαντίου. Ο βυζαντινός στρατός δεν μπόρεσε να ανακόψει την πρόοδο των Τούρκων και στο της Φρυγίας (1176) σχεδόν εξολοθρεύτηκε. Ο ίδιος ο συνέκρινε την ήττα αυτή με την καταστροφή που είχε υποστεί το Βυζάντιο πριν από 105 χρόνια στο Ματζικέρτ.
Η νίκη αυτή παγίωσε τη θέση των Τούρκων και επηρέασε καθοριστικά τη φυσιογνωμία της Μ. Ασίας. Οι καταλήψεις πόλεων, οι σφαγές και η φυγή των χριστιανών στις γειτονικές χώρες, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πείνας και της πανούκλας, επέφεραν τον (δηλαδή τη μεταστροφή στο Ισλάμ) των μικρασιατικών επαρχιών που άλλοτε αποτελούσαν τους πνεύμονες του Βυζαντινού κράτους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου