γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η περίοδος της μεγάλης ακμής του Βυζαντίου (717-1025):Οι εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία.


Οι εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία

Οι εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά σε τη σωστή έννοια, χρονολογία, λέξη
Στα χρόνια της δυναστείας των Μακεδόνων η εξέλιξη σταθεροποιήθηκε και οι δείκτες της βελτιώθηκαν. Η οικονομία φαίνεται ότι αναπτύχθηκε περισσότερο από την οικονομία της υπαίθρου.
Οι γαιοκτήμονες-αριστοκράτες του ύστερου Ρωμαϊκού Κράτους φαίνεται ότι χάθηκαν κατά τις εχθρικές εισβολές του(αιώνας) ου αιώνα. Στο μεταίχμιο από τον 8ο προς τον 9ο αιώνα άρχισε να σχηματίζεται μια νέα αριστοκρατία της (ή επαρχιακή), κοντά στην οποία υπάρχει και η αριστοκρατία των (ή αστική).
Οι δύο ομάδες της αριστοκρατίας συνήθιζαν να συνδέονται με και συγχωνεύτηκαν σε ενιαία τάξη στα τέλη του(αιώνας) ου αιώνα. Είναι οι . Σ' αυτούς περιλαμβάνονταν οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί και οι άρχοντες και οι διαχειριστές της κρατικής, της αυτοκρατορικής, της εκκλησιαστικής και περιουσίας.
Οι αγροτικές μάζες, οι , αποτελούνταν από ελεύθερους , γεωργούς που μίσθωναν γη για καλλιέργεια και που ήταν δεμένοι με τη γη ή είχαν προσωπική εξάρτηση από τους κυρίους της. Από τις αρχές του 9ου αιώνα η αγροτική κοινότητα και οι ανεξάρτητοι αγρότες άρχιζαν να κινδυνεύουν τόσο από τη συνήθεια των μεγαλοκτηματιών να αποκτούν τα κτήματα των μικρομεσαίων γαιοκτημόνων με νόμιμους (αγορά ή κληροδοσία) ή και παράνομους τρόπους όσο και από τη πίεση που ασκούσε το κράτος.
Τα μεγάλα κτήματα δεν ήταν , αλλά αποτελούνταν από πολυάριθμες διάσπαρτες εκτάσεις, τα χωρία ή που καλλιεργούσαν ελεύθεροι ενοικιαστές ή . Με τα έσοδα από τα κτήματά τους και με τους μισθούς που έπαιρναν από το κράτος ως αξιωματούχοι, οι ευγενείς ζούσαν ζωή γεμάτη χλιδή. Από την άλλη μεριά ήταν απρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα, για να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις των τους και τα μέσα και τις τεχνικές της παραγωγής.
Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε η αγροτική παραγωγή στο Βυζάντιο να παραμείνει στάσιμη και ευάλωτη στις κρίσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται στα μέσα του(αιώνας) ου αιώνα.
Αντίθετα, μεγάλη ανάπτυξη, με επίκεντρο τις πόλεις, γνώρισε η οικονομία που ήταν, όπως και η αγροτική, σε μεγάλο βαθμό. Από τις αρχές του 9ου αιώνα παλιές πόλεις, όπως η Πάτρα και η , ανοικοδομήθηκαν, ενώ ιδρύθηκαν και νέες. Οι πόλεις άρχισαν να ξαναβρίσκουν την οικονομική τους λειτουργία. Κάστρα, όπως το Άρτζε (Γεωργία) και το (Αρμενία), έγιναν ή αγροτοπόλεις, αστικά κέντρα με ημιαγροτικό χαρακτήρα. Μεγαλύτερη εμπορική κίνηση είχαν οι πόλεις Έφεσος, Ευχάϊτα, και άλλες, όπου διεξάγονταν ετήσιες .
Οι έμποροι και οι βιοτέχνες ήταν οργανωμένοι σε ή επαγγελματικά σωματεία (συστήματα). Το ύψος της παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων ήταν προκαθορισμένες. Η λειτουργία των συστημάτων στην Κων/λη καθοριζόταν από το , συλλογή διατάξεων των αρχών του 10ου αιώνα. Οι περισσότερες βιοτεχνίες αφορούσαν τον τομέα των τροφίμων. Από το 10ο αιώνα εμφανίστηκαν επιχειρήσεις σχετικές με την επεξεργασία και εμπορία ειδών (μετάξι, μπαχαρικά, πολύτιμοι λίθοι).
Το βυζαντινό εξωτερικό εμπόριο αναβίωσε από τα μέσα του 10ου αιώνα. Η ακτίνα της δράσης του μεγάλωνε συνεχώς. Αναπτύχτηκαν εμπορικές σχέσεις με τους Βουλγάρους, τους Ρώσους, τις ιταλικές πόλεις, ιδίως τη , και το . Οι βυζαντινοί έμποροι ταξίδευαν μέχρι το Κάιρο και άλλους τόπους του Χαλιφάτου, για να προμηθευτούν τα περιζήτητα και πολύ επικερδή . Αλλά και οι μουσουλμάνοι έμποροι μετέφεραν μπαχαρικά, αρώματα και βαφικές ύλες στο Βυζάντιο. Ο εκτελωνισμός τους γινόταν στην , εμπορική πύλη της Μ. Ασίας προς Ανατολάς.
Η συνεχής ανάπτυξη της αστικής οικονομίας οδήγησε στη δημιουργία της μεσαίας τάξης (τάξης των επιχειρηματιών), αποτελούμενης από εμποροβιοτέχνες, και τραπεζίτες. Οργανωμένη σε ή αδελφότητες υποκινούσε συχνά λαϊκά κινήματα κατά των ευγενών και έφτασε στο απόγειο της κοινωνικής και πολιτικής της επιρροής στα μέσα του(αιώνας) ου αιώνα.
Οι πολυάριθμες λαϊκές μάζες των πόλεων (δήμος) αποτελούνταν από φτωχούς που εργάζονταν ή ήταν άνεργοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου