γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Αρχαϊκή εποχή (800 - 476 π.Χ.): Αθήνα: Πορεία προς τη δημοκρατία



Αθήνα: Πορεία προς τη δημοκρατία

Αθήνα: Πορεία προς τη δημοκρατία

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά σε τη σωστή έννοια, χρονολογία, λέξη
Η καταγραφή των νόμων ικανοποίησε ένα μέρος των πολιτών. Όμως, το οξύ οικονομικό πρόβλημα που ανάγκαζε όσους δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους να γίνουν , προκαλούσε συνεχή αναταραχή. Το(χρονολογία) π.Χ., οι Αθηναίοι επέλεξαν τον , ποιητή και έναν από τους επτά σοφούς, να δώσει λύση στα δύσκολα προβλήματα της πόλης. Ένα από τα μέτρα που έλαβε ήταν η κατάργηση των χρεών.
Απελευθέρωσε αυτούς που είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών και απαγόρευσε στο εξής να δανείζεται κάποιος με εγγύηση την προσωπική του . Αυτή είναι η περίφημη διάταξη της νομοθεσίας του, γνωστή ως , με την οποία λυτρώθηκε η τάξη. Ένα άλλο μέτρο, με το οποίο ο αποδυνάμωσε το πολίτευμα, ήταν η διαίρεση των πολιτών σε τέσσερις . Ως βάση έθεσε το και όχι την καταγωγή. Ανάλογα όρισε και τα αξιώματα. Παράλληλα, διεύρυνε τον πολιτικό ρόλο της , στην οποία έπαιρναν μέρος όσοι είχαν συμπληρώσει το τος της ηλικίας τους. Τα θέματα που συζητούνταν στη συνέλευση του λαού, τα προετοίμαζε η , αν και η ύπαρξή της αμφισβητείται από ορισμένους μελετητές. Η δημιουργία της , ενός δικαστηρίου στο οποίο συμμετείχαν με κλήρωση άτομα από όλες τις τάξεις, ήταν μέτρο που στόχευε στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την εξάλειψη των . Για να πετύχει, εξάλλου, ο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ψήφισε νόμο με τον οποίο στερούσε τα πολιτικά δικαιώματα από όσους δεν έπαιρναν σαφή θέση πάνω στα και θέματα.
Τα μέτρα του Σόλωνα ανακούφισαν τη λαϊκή τάξη και εξίσωσαν τους με τους . Επειδή η γη εξακολουθούσε να είναι στα χέρια λίγων, το αίτημα για ξαναμοίρασμα της γης ήλθε πάλι στην επιφάνεια. Τις ταραχές εκμεταλλεύτηκε ο , ένας ευγενής, ο οποίος με τη συμπαράσταση του λαού κατέλαβε την εξουσία και επέβαλε πολίτευμα. Αυτός στέρησε από τους Αθηναίους ελευθερίες που με αγώνες είχαν κατακτήσει. Συνέδεσε, όμως, το όνομά του με σημαντικά έργα (Εννεάκρουνος πηγή, νέα Αγορά, τελεστήριο της Ελευσίνας κ.ά.), καθώς και με την προσπάθεια για δημιουργία . Μετά τον θάνατό του, το(χρονολογία) π.Χ., την εξουσία ανέλαβε ο γιος του , τον οποίο οι Αθηναίοι ανέτρεψαν το(χρονολογία) π.Χ.
Από την πολιτική διαμάχη που ακολούθησε την πτώση της τυραννίας, ευνοημένοι βγήκαν οι , οι οποίοι με αρχηγό τον προχώρησαν σε ενέργειες που θεμελίωσαν το δημοκρατικό πολίτευμα. Σημαντικό μέτρο ήταν η δημιουργία δέκα , των οποίων τα μέλη προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Έτσι έπαψαν η και η να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Με το μέτρο αυτό ο «έδωσε την πολιτεία στον λαό», όπως έγραψε αργότερα ο . Ένα άλλο μέτρο ήταν η αύξηση της βουλής κατά 100 μέλη (Βουλή των Πεντακοσίων). Για να προστατεύσει τους πολίτες από τον κίνδυνο αύξησης της δύναμης του πολέμαρχου στρατηγού, αύξησε τον αριθμό των στρατηγών σε . Κυρίαρχο σώμα έγινε πλέον η , στην οποία λαμβάνονταν οι πιο σοβαρές αποφάσεις.
Ο έκανε προσιτά στους πολίτες όλα τα αξιώματα και εξασφάλισε τη λαϊκή συνοχή. Δίκαια θεωρείται ως ο θεμελιωτής του πολιτεύματος. Οι δημοκρατικοί θεσμοί αφύπνισαν το ενδιαφέρον του πολίτη για τα κοινά και επέφεραν σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής της πόλης. Το αποφασιστικό αυτό βήμα προς τη δημοκρατία που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία Αθήνα έχει παγκόσμια ιστορική σημασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου