γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η περίοδος της μεγάλης ακμής του Βυζαντίου (717-1025): Η ίδρυση, η εξέλιξη κι ο εκχριστιανισμός του Ρωσικού κράτους



Η ίδρυση, η εξέλιξη κι ο εκχριστιανισμός του Ρωσικού κράτους

Η ίδρυση, η εξέλιξη κι ο εκχριστιανισμός του Ρωσικού κράτους

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Οι , τους οποίους οι ανατολικοί Σλάβοι ονόμαζαν Ρώς, ήταν σκανδιναβικά φύλα που εμφανίστηκαν στο ιστορικό προσκήνιο τον(αιώνας) ο αιώνα. Συνδύαζαν εμπορικές με πειρατικές δραστηριότητες και έγιναν γνωστοί στους λαούς της Δύσης με τα ονόματα και Νορμανδοί. Στο χώρο της σημερινής αξιοποίησαν για εμπορικές δραστηριότητες τους υδάτινους δρόμους και ιδίως το δρόμο από τους Βαράγγους στους , μέσω του οποίου έφταναν στον Εύξεινο και τη Βασιλεύουσα.
Οι Ρως αναμείχθηκαν με τους ανατολικούς και δημιούργησαν βαθμιαία ένα νέο λαό. Στο λαό αυτό οι ίδιοι έδωσαν το όνομα και την κρατική οργάνωση, που δεν είχαν τα σλαβικά φύλα, και οι Σλάβοι τη και τη λαϊκή βάση.
Στα μέσα του 9ου αιώνα σχηματίστηκε το πρώτο σημαντικό ρωσικό κράτος. Ήταν η ηγεμονία του , η οποία έλεγχε το δρόμο του ποταμού και έκανε εμπόριο με το Βυζάντιο και το Χαλιφάτο.
Μετά από δύο αποτυχημένες εκστρατείες κατά της , οι Ρώσοι στη διάρκεια του 10ου αιώνα υπέγραψαν δύο σημαντικές εμπορικές συνθήκες με το Βυζάντιο (911 και 944). Οι συνθήκες αυτές επέτρεπαν στους Ρώσους να ταξιδεύουν και να εμπορεύονται στην . Οι έμποροι και οι διπλωμάτες που ταξίδευαν μεταξύ Κιέβου και Βυζαντίου ήταν φορείς και πεποιθήσεων. Έτσι οι εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών προετοίμασαν τον εκχριστιανισμό των Ρώσων που άρχισε στα μέσα και ολοκληρώθηκε στα τέλη του(αιώνας) ου αιώνα.
Για να συντρίψει την εξέγερση της μικρασιατικής αριστοκρατίας, ο αυτοκράτορας ' ζήτησε τη βοήθεια του ρώσου ηγεμόνα , υποσχόμενος να του δώσει ως σύζυγο την αδελφή του Άννα. Το επικουρικό στρατιωτικό σώμα που έστειλαν οι Ρώσοι συνέτριψε την ανταρσία των βυζαντινών γαιοκτημόνων (δυνατών), αλλά ο Βυζαντινός αυτοκράτορας λησμόνησε την υπόσχεσή του.
Μόνο όταν ο Ρώσος ηγεμόνας κατέλαβε τη , ο αυτοκράτορας συναίνεσε στο γάμο, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι αυτός θα ασπαζόταν το Χριστιανισμό. Η νύφη ταξίδεψε στη Χερσώνα, όπου έγιναν η βάπτιση του Ρώσου ηγεμόνα και ο βασιλικός γάμος. Επακολούθησε η ομαδική βάπτιση των Ρώσων στα νερά του (989).
Με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων μια τεράστια έκταση εντάχθηκε στη σφαίρα επιρροής της Ορθοδοξίας και του βυζαντινού πολιτισμού. Η μεταβολή αυτή επηρέασε καθοριστικά τη νοοτροπία και τον πνευματικό και υλικό πολιτισμό των Ρώσων. Οι εμπορικές ανταλλαγές με το Βυζάντιο εντατικοποιήθηκαν, ενώ αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των και ρώσων μισθοφόρων που υπηρετούσαν στην αυτοκρατορική φρουρά και το βυζαντινό στρατό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου