γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Χειραφέτηση κι αναμόρφωση (1844-1880): Η "νέα γενιά"


ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι ασκήσεις συμπλήρωσης κενών υπάρχουν απλά για να τεστάρετε το διάβασμά σας και να εντοπίσετε σημεία στα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Γράφουμε μόνο ελληνικά, χρησιμοποιούμε τόνους και διακρίνουμε κεφαλαία και πεζά όπου είναι απαραίτητο.


Η "νέα γενιά"

Η "νέα γενιά"

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Η παρακμή των ξενικών κομμάτων συμπίπτει με την ανάδειξη μιας νέας γενιάς ανθρώπων με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και . Οι ηγετικές προσωπικότητες των ξενικών κομμάτων είχαν βιώσει την και η νοοτροπία τους, τα ιδανικά τους, οι απόψεις τους είχαν διαμορφωθεί στην περίοδο. Η "νέα γενιά" βίωνε ραγδαίες αλλαγές λόγω των συχνών μεταβολών και της και ανάπτυξης, που ακολουθούσαν πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η οικονομική και μεταβολή είχαν ως συνέπεια την εκ θεμελίων μεταβολή της αντίληψης για τη ζωή. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να ζουν όπως οι πρόγονοι τους. Αυξήθηκε ο πληθυσμός, ο οποίος βρισκόταν πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και είχε μεγαλύτερη δυνατότητα για τις εξελίξεις. Εντυπωσιακή ήταν επίσης και η μείωση των στον ανδρικό πληθυσμό. Η σχετικά γρήγορη διάδοση της παιδείας αύξησε τις εντάσεις. Οι απαιτήσεις των ανθρώπων αυξήθηκαν. Ακόμη και οι ημιμαθείς άρχισαν να επικρίνουν τις δυσλειτουργίες του και την καθυστέρηση σε σχέση με τις χώρες της , ενώ εντάθηκε η επιθυμία για συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα. Η νέα γενιά δεν είχε τις εμπειρίες της προηγούμενης (τουρκοκρατία, επανάσταση, αντιβασιλεία, βοήθεια των Δυνάμεων σε κρίσιμες στιγμές) και από τις αντιπαραθέσεις που κυριαρχούσαν στην προηγούμενη γενιά και από τα κόμματα που τις εξέφραζαν.
Η νέα γενιά ασκούσε έντονη κριτική στους παλαιότερους και φρονούσε ότι το πολίτευμα δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, καθώς το εμπόδιζαν η και ο ίδιος ο , τον οποίο θεωρούσε πολιτικά . Περί τα τέλη της δεκαετίας του (χρονολογία) έγινε φανερή μια συνολική δυσαρέσκεια μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού λόγω της οικονομικής και της του πολιτικού συστήματος και συγκροτήθηκαν όμιλοι με εκσυγχρονιστικά κατά κύριο λόγο αιτήματα: ελεύθερες , φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την ελάφρυνση των , κρατικές επενδύσεις σε έργα , ίδρυση τραπεζών, απλούστερη .
Τα αιτήματα αυτά εξέφρασε σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική του δράση ο . Το Φεβρουάριο του (χρονολογία) η δυσαρέσκεια κατέληξε σε επανάσταση, με αίτημα την του βασιλιά. Στην επανάσταση συμμετείχαν κατά κύριο λόγο , άνεργοι απόφοιτοι που δεν ήθελαν να εργαστούν στους κλάδους της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής και αισθάνονταν κοινωνικά αδικημένοι. Συμμετείχαν ακόμη και πολλά άτομα κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία ζητούσαν ευκαιρίες για ενεργότερη συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα. Στις 12 (Μήνας) 1862 ο Όθων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου