γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Οι απαρχές διαμόρφωσης του νεότερου κόσμου:Η έκρηξη κι εξέλιξη της Γαλλικής επανάστασης (1789 - 1794)

Γεώργιος Δαντόν




Η έκρηξη κι εξέλιξη της Γαλλικής επανάστασης (1789 - 1794)

Η έκρηξη κι εξέλιξη της Γαλλικής επανάστασης (1789 - 1794)

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη-έννοια ή ημερομηνία
Η Γαλλική κοινωνία του 18ου αιώνα ήταν οργανωμένη σε τρεις θεσμοθετημένες τάξεις στις οποίες οι άνθρωποι κατατάσσονταν σ’ αυτές με βασικά κριτήρια την καταγωγή τους και τα προνόμια που τους είχαν κατανεμηθεί από τον ηγεμόνα. Οι τρεις αυτές τάξεις ήταν,

v , ο οποίος αποτελούσε το 0,5% του πληθυσμού

v , οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 1,5% του πληθυσμού

v και η λεγόμενη «», στην οποία ανήκε το 98% του πληθυσμού και την αποτελούσαν όλοι όσοι δεν ανήκαν στις δυο προηγούμενες τάξεις, με λίγα λόγια, οι , οι αγρότες και οι .
Η ταραχώδης κατάσταση που επικρατούσε στην Γαλλία ανάγκασε τον βασιλιά ’ να συγκαλέσει συνέλευση των τάξεων στο ανάκτορο των Βερσαλλιών. Την συνέλευση των τάξεων αποτελούσαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κλήρου, των ευγενών και της τρίτης τάξης. Η πρώτη φορά που συγκλήθηκε η συνέλευση αυτή στην Γαλλία ήταν το (χρονολογία) και επί βασιλείας του Φίλιππου Δ. Στην συνέλευση που συγκλήθηκε το (χρονολογία) οι εκπρόσωποι της τρίτης τάξης απαίτησαν μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ο βασιλιάς της Γαλλίας ζήτησε την επιβολή νέων φόρων τους οποίους θα πλήρωναν αποκλειστικά τα μέλη της τρίτης τάξης. Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης αντέδρασαν άμεσα και με το επιχείρημα πως εκπροσωπούσαν το 98% του Γαλλικού λαού αυτοανακηρύχθηκαν Συνέλευση. Ο βασιλιάς ωστόσο δεν του αναγνώρισε το δικαίωμα αυτό και διέταξε το κλείσιμο της αίθουσας που συνεδρίαζαν οι τάξεις. Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης τότε συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του σφαιριστηρίου και ορκίστηκαν να συντάξουν . Στο πλευρό τους στάθηκαν και κάποιοι κληρικοί, αλλά και ευγενείς. Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο βασιλιάς αναγκάστηκε να υποχωρήσει και η Εθνοσυνέλευση αυτοανακηρύχθηκε συνέλευση με αρμοδιότητα την δημιουργία συντάγματος για την Γαλλία.
Στις 14 Ιουλίου 1789 ο λαός κατέλαβε την , η οποία από τον 17ο αιώνα αποτελούσε φυλακή για και ποινικούς κρατούμενους. Στο επαναστατικό κλίμα που επικρατούσε, η συντακτική Συνέλευση ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου 1789 την κατάργηση των προνομίων και ψήφισε την των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, βασισμένη στις αρχές του . Παράλληλα στη συνέλευση δημιουργήθηκαν τρία πολιτικά ρεύματα, τα οποία πήραν τα ονόματα τους από τις θέσεις στις οποίες κάθονταν οι υποστηρικτές τους στην αίθουσα συνεδριάσεων. Πιο συγκεκριμένα, δεν επιθυμούσε περεταίρω μεταβολές του παλαιού καθεστώτος, αποδεχόταν την διατήρηση της μοναρχίας αλλά με την παράλληλη συμμετοχή ευγενών και μεγαλοαστών στην λήψη των αποφάσεων και οραματιζόταν ένα πολίτευμα ανάλογο με αυτό που είχε καθιερωθεί στις Η.Π.Α. Το (χρονολογία) , η Συντακτική συνέλευση ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας, εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της . Το Έθνος ανακηρύχθηκε κυρίαρχο και ως νομοθετικό σώμα ορίστηκε η συνέλευση, η οποία και θα προέκυπτε έπειτα από εκλογές. Μετά από εκλογές, τον του 1791 ψηφίστηκε η συνέλευση, όπως οριζόταν από το Σύνταγμα που είχε ψηφιστεί λίγο καιρό νωρίτερα. Αυτή ελεγχόταν από τους και καλούταν να δώσει λύση σε σημαντικά προβλήματα του κράτους.
Μετά την πτώση των Γιρονδίνων, οι Ορεινοί με επικεφαλής τον , την ηγετική φυσιογνωμία των Ιακωβίνων, σχημάτισαν επαναστατική κυβέρνηση. Με στόχο να αντιμετωπίσουν τις αντεπαναστατικές κινήσεις σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, οι Ορεινοί αναδιοργάνωσαν τον στρατό, καθιστώντας τον ένα ισχυρό όπλο απέναντι στους εχθρούς της επανάστασης, τόσο τους εσωτερικούς, όσο και τους εξωτερικούς. Παράλληλα και στο όνομα πάλι της προστασίας της επανάστασης, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες 40.000 περίπου άνθρωποι, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για αντεπαναστατική δράση. Η περίοδος αυτή θα μείνει γνωστή και ως «περίοδος της ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου