γιατί όλα κρύβουν μια "ιστορία"

Blogger templates

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Αρχαϊκή εποχή (800 - 476 π.Χ.): Η οριστική απομάκρυνση της Περσικής επίθεσης


Η οριστική απομάκρυνση της Περσικής επίθεσης

Η οριστική απομάκρυνση της Περσικής επίθεσης

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπληρώστε τα κενά με τη σωστή λέξη ή χρονολογία
Η ήττα των Περσών στον προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην Περσία. Ο βασιλιάς , γιος του Δαρείου, οργάνωσε μεγάλη εκστρατεία και ανέλαβε ο ίδιος την αρχηγία. Στην Ελλάδα, όταν έγινε γνωστή η δύναμη της περσικής στρατιάς, προκλήθηκε πανικός. Ήδη, όμως, οι Έλληνες, επειδή υποψιάζονταν τις περσικές προθέσεις, είχαν αποφασίσει από το προηγούμενο έτος (συνέδριο Ισθμού, 481π.Χ.) να αμυνθούν ενωμένοι σε περίπτωση εισβολής.
Στο μεταξύ ο Ξέρξης προχωρούσε μέσω και χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο. Την κίνησή του συνόδευε και ο στόλος, πλέοντας στο Αιγαίο. Στα στενά των Θερμοπυλών, το(χρονολογία) π.Χ., επέλεξαν οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες. Ο ελληνικός στόλος, για να εμποδίσει περσική απόβαση, έπλευσε στο της Εύβοιας. Ο Ξέρξης, φθάνοντας στις Θερμοπύλες, ζήτησε από τον αρχηγό των Ελλήνων , βασιλιά της Σπάρτης, να παραδώσει τα όπλα. Η αυθόρμητη απάντησή του «» (έλα να τα πάρεις) επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως διαχρονικό δείγμα απαράμιλλης γενναιότητας. Οι προσπάθειες των Περσών να καταβάλουν την αντίσταση των Ελλήνων απέτυχαν. Από τη δύσκολη θέση έβγαλε τους Πέρσες ο , κάτοικος της περιοχής, ο οποίος τους οδήγησε από ένα μονοπάτι στα νώτα των Ελλήνων. Πριν ολοκληρωθεί η κύκλωση, ο έδωσε εντολή στους συμπολεμιστές του να αποχωρήσουν. Έμειναν με τη θέλησή τους 700 που έπεσαν μαζί με τους 300 .
Ο Ξέρξης προχώρησε και έφθασε στην Αθήνα, την οποία είχαν εγκαταλείψει οι περισσότεροι κάτοικοί της. Ο ελληνικός στόλος άφησε το και στάθηκε στο στενό της . Εκεί, με πρόταση του μεγαλοφυούς στρατηγού των Αθηναίων , αποφασίστηκε να γίνει η σύγκρουση με τον περσικό στόλο.
Οι Πέρσες στον περιορισμένο χώρο δε θα μπορούσαν να παρατάξουν όλη τους τη δύναμη. Όταν δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν με ορμή και κατάφεραν να κυριαρχήσουν. Όταν τελείωσε η ναυμαχία, ο χώρος είχε καλυφθεί από τα συντρίμμια των περσικών πλοίων. Ο εγκατέλειψε την Ελλάδα. Άφησε, όμως, πίσω του τον στρατηγό με αρκετές χιλιάδες στρατό να συνεχίσει την προσπάθεια.
Ο κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλία για να ξεχειμωνιάσει. Από εκεί προσπάθησε με υποσχέσεις να πάρει με το μέρος του τους . Οι αρνήθηκαν. Στις αρχές του καλοκαιριού του(χρονολογία) π.Χ. ο Μαρδόνιος εισέβαλε ξανά στην Αθήνα. Βρήκε, όμως, την πόλη έρημη. Βάδισε τότε προς τις . Εκεί αποφάσισε να δώσει τη μάχη (479π.Χ.). Οι Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη βασιλιά πέτυχαν ολοκληρωτική νίκη.
Την ίδια ημέρα που έγινε η μάχη των , λέγεται ότι ένας άλλος Σπαρτιάτης, ο , νίκησε τα υπολείμματα του περσικού στόλου στα ανοικτά της . Η μεγάλη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών είχε λάβει τέλος.
Οι επικές αυτές συγκρούσεις ματαίωσαν την επεκτατική πολιτική των Περσών. Πολλές ελληνικές πόλεις της ανέκτησαν την ελευθερία τους. Οι νίκες τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων. Ένας άνεμος δημιουργίας έπνευσε και μια νέα περίοδος ανέτειλε. Οι Έλληνες επιδόθηκαν σε έργα ειρήνης και προόδου, που κινούν έως σήμερα τον θαυμασμό.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου